Waarom het upgraden VEEL belangrijker is dan gedacht!

Een maximaal opgepompte Pokemon is bagger!

Ja, je leest het goed. Een beetje over de top, maar er is zeker een goed argument voor! Er is recent een interessant filmpje van Trainer Tips online gezet op Youtube, waarin een onderzoek wordt toegelicht wat laat zien dat het eigenlijk helemaal geen goed idee is om een perfecte Pokemon op maximum niveau te maken. Wat blijkt? Elke aanval heeft een bepaalde hoeveelheid schade dat het uitdeelt aan een doelwit. Voorheen dachten wij dat deze schade per upgrade omhoog ging, maar in het onderzoek bleek dat niet zo te zijn! Dit betekent dat het upgraden van een Pokemon na een bepaald punt enorm duur en onpraktisch wordt, en dat is zonde! In dit artikel gaan wij in op een kort voorbeeld van dit probleem, zodat jij als speler zo goed mogelijk je Pokemon kan upgraden!

Wat is er aan de hand?

Je zou verwachten dat een Pokemon’s aanval sterker wordt als je een upgrade uitvoert. Helaas is dat niet direct het geval. In Pokemon Go wordt gewerkt met wat wij “breakpoints” noemen. Dit zijn de upgrades die de schade op een aanval doen vergroten. Maar om zo’n breakpoint te bereiken moet je soms wel 3-4 upgrades doen om 1 extra schade per slag te krijgen. Als de kosten voor een upgrade hetzelfde waren, dan was dit geen probleem. Maar elk level dat je een pokemon sterker maakt zorgt ervoor dat je kosten voor de volgende upgrade meestijgen. Dit betekent dus dat je heel goed moet bekijken of de investering het waard is voor de voordelen die je er uit krijgt!

Even een paar belangrijke gegevens!

 • Een Pokemon welke je vangt uit een Raid is altijd level 20.
 • Het maximale level van een Pokemon is 39. Hierna verdwijnt de upgrade knop.
 • Het kost 212,500 stardust en 231 candy om een Pokemon van level 20 naar 39 te krijgen.
 • Het kost 77.500 dust en 68 candy om een Pokemon van level 20 naar 30 te krijgen.
 • Elke Pokemon heeft individuele waarden (IV) voor aanval (ATK). In dit voorbeeld gaan wij van 10  ATK IV uit (66%).

Voor dit voorbeeld gebruiken wij de spreadsheet welke je hier kan vinden:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1r5R26yURMOLo6tUFz6XuDjBq4Tdq4V1somVIaLkXsgI/copy

Oké, leuk. Maar wat KAN ik hier mee?

Als wij er vanuit gaan dat jij een Tyranitar met Bite en Stone Edge hebt gevangen, dan willen wij weten hoeveel Dust wij willen investeren om de Pokemon sterk genoeg te maken om effectief te zijn tegen een Articuno. Om dit te berekenen voer ik het in de spreadsheet in.

Tyranitar Bite DMG

Dit betekent:

 • Een level 20 Tyranitar doet precies 3 HP aan schade voor elk gebruik van Bite
 • Een level 25 Tyranitar doet precies 4 HP aan schade voor elk gebruik van Bite
 • Een level 30 Tyranitar doet precies 4 HP aan schade voor elk gebruik van Bite
 • Een level 39 Tyranitar doet precies 4 HP aan schade voor elk gebruik van Bite

Wanneer jouw Tyranitar level 20 is dan doet het met Bite precies 3 schade tegen een Articuno. Hierbij zijn verschillende bonussen als aanvaltype en zwakheid meegerekend. Wanneer je dit omhoog wil krijgen met een IV van 70% (10 ATK), dan moet je minimaal upgraden naar level 25, waarna de aanval 4 schade zal doen. Echter blijkt in dezelfde lijst dat na dit level er geen extra schade bijkomt voor Bite als jij een nieuwe upgrade doet. Het zal dus altijd 4 schade blijven doen, en daarom heeft het voor de aanval “Bite” geen zin om hogere upgrades te doen.

Maar, ho eens even. Hoe zit dat dan met Stone Edge?

Goed dat je dit bedenkt! Wanneer ik dezelfde informatie invoer maar met Stone Edge, dan blijkt het volgende. Ik geef je de schade, en de hoeveelheid candy/dust om dat niveau te bereiken vergeleken met de regel er boven.

 • Op level 20 doe jij 88 schade tegen Articuno.
 • Op level 25 doe jij 99 schade tegen Articuno. ( 32.500 dust & 29 candy )
 • Op level 30 doe jij 108 schade tegen Articuno. ( 45.000 dust & 39 candy )
 • Op level 35 doe jij 113 schade tegen Articuno. ( 65.000 dust & 70 candy )
 • Op level 39 doe jij 116 schade tegen Articuno. ( 70.000 dust & 93 candy )
Tyranitar – Stone Edge DMG

Nu klinkt dit leuk, maar het wordt echt interessant als wij gaan kijken naar de manier waarop deze waarden echt belangrijk zijn. Om dit beter te laten zien ga ik de dust en candy delen door de totale hoeveelheid aan schade die je bij je aanval krijgt. Hier uit kan je dan zien hoe duur het is om één HP meer schade te doen op je tegenstander.

 • 20 > 25 is +11 schade. Dat is 2954.55 dust en 2.64 candy per HP schade op je aanval.
 • 25 > 30 is +8 schade. Dat is 5625 dust en 4.86 candy per HP schade op je aanval.
 • 30 > 35 is +5 schade. Dat is 13.000 dust en 14 candy per HP schade op je aanval.
 • 35 > 39 is +3 schade. Dat is 23333,33 dust en 31 candy per HP schade op je aanval.

Vanaf level 20 is het heerlijk goedkoop! Maar daarna begint het steeds harder pijn te doen om die Pokemon voordeel te laten halen uit de upgrades. Sterker nog, het verschil tussen een level 30 tyranitar en een level 39 tyranitar is “maar” 8 schade. Dat lijkt veel als je naar de schade kijkt, maar in de praktijk valt dat enorm mee. Wanneer je er vanuit gaat dat je twee Stone Edge’s per gevecht doet met die Pokemon, dan verlies je 16 schade voor die Tyranitar van level 39. Maar op het moment dat die Tyranitar komt te overlijden, heb jij ineens je schade niet meer op het veld! Oeps. Zeker als je dan berekent dat je zo bijna twee volledige Tyrannitars kan maken welke “maar” 8 schade minder doen dan die ene HELE sterke die je wilde maken!

Maar, ik wil toch veel schade doen?

Dat klopt, maar een Tyranitar zal na een paar klappen doodgaan tegen een raid boss omdat ze zoveel schade doen. Dat betekent dat je heel snel aan je tweede Pokemon zit. Op dat moment is dat kleine beetje schade wat jij investeert in één enkele Pokemon nadelig, omdat je voor dezelfde kosten twee, bijna drie heel goede Tyranitars kunt maken. Al met al betekent dit voor ons allemaal dat het upgraden van Pokemon, als je dit belangrijk vindt, een stuk belangrijker is dan wij eerst dachten!

Werkt dit ook voor Pokemon waarmee ik gyms wil verdedigen?

Ja, alleen daarvoor gebruiken wij een andere spreadsheet. Ik zal hierbij alleen de nummers toevoegen voor de HP van een Snorlax met 10 IV. (70%).

 • Op level 20 heeft Snorlax 197 HP.
 • Op level 25 heeft Snorlax 220 HP. ( 32.500 dust & 29 candy )
 • Op level 30 heeft Snorlax 241 HP. ( 45.000 dust & 39 candy )
 • Op level 35 heeft Snorlax 251 HP. ( 65.000 dust & 70 candy )
 • Op level 39 heeft Snorlax 258 HP. ( 70.000 dust & 93 candy )

Dat komt neer op:

 • 20 > 25 is +23 HP. Dat is 1413.04 dust en 1.26 candy per HP voor Snorlax.
 • 25 > 30 is +21 HP. Dat is 2142.86 dust en 1.86 candy per HP voor Snorlax.
 • 30 > 35 is +10 HP. Dat is 6500 dust en 7 candy per HP voor Snorlax.
 • 35 > 39 is +7 HP. Dat is 10.000 dust en 13.29 candy per HP voor Snorlax.

Hierbij is het belangrijk om te realiseren dat op een bepaald punt het verschil tussen 2-3 HP niet uit maakt, omdat het maximaal een seconde extra duurt voor een aanvaller om dat te verslaan.

Oké, tot nu toe is het duidelijk. Maar hoe zie ik mijn Pokemon’s level dan?

Wij gebruiken regelmatig programma’s welke de individuele waarden controleren van een Pokemon. Om veilig te zijn en blijven wordt er gebruik gemaakt van programma’s die enkel screenshots maken. In dit programma is het mogelijk dat je een level van je pokemon kunt zien.

 • Voor Android gebruiken wij “Calcy IV”. Het level van een Pokemon staat bovenaan het profiel na het scannen.

 

 • Voor iOS gebruiken wij “PokeGenie”. Onderaan de scan van een Pokemon staat het level.

About aelonius

This is a test bio :)